| Prenumerera på RSS

Ge bort vatten i present

19 december 2013 | Inga kommentarer | Postat i Okategoriserade, Utrikespolitik

Det är alltså så att Lena Ek deltog i Världsvattenveckan i år. Världsvattenveckan är som bekant ett utmärkt påhitt av WWF (Världsnaturfonden) och har kommit till för att säkra vattentillgångarna för utsatta människor och för att lösa olika vattenproblem. Världsvattenveckan ska väcka uppmärksamhet kring problemet på privat nivå, på företagsnivå och på högsta politiska nivå. Det är därför som miljöminister Lena Ek deltog i Världsvattenveckan. Under vattenveckan tecknade även Lena Ek ett Vattenavtal med den Kinesiske vice vattenminister Hu Siyi, vilket nästan kan sägas vara en fin present till WWF. Ja, de bästa presenter man kan ge bort är de som gör något gott för miljön och för utsatta människor. Tänk på det nu när det är dags att köpa presenter inför julen. Varför inte även ge bort presenter som gör något gott globalt sett? Eller presenter till de som drabbades av naturkatastrofen i Filippinerna? Eller kanske stödja Världsnaturfonden, sådana presenter är inte heller att förakta?

Om vi återgår till att tala om vatten, så kan du faktiskt ge bort vatten som present på presenterna.se. Sök bara på ”årets viktigaste julklapp” på sajten så hittar du en present som är viktigare än alla andra presenter, eftersom du stödjer WaterAid om du köper en sådan present eller julklapp.

Möt våra ambassadörer

10 september 2013 | Inga kommentarer | Postat i Utrikespolitik

De är runt hundra till antalet och jobbar för Sveriges räkning runt om i världen. Vad gör de på jobbet, egentligen? Möt några av Sveriges ambassadörer i färska filmintervjuer. Hör om Sveriges arbete i Hanoi, Brasilia, Mumbai och Nairobi.

Filmade intervjuer med några av Sveriges ambassadörer

Etiketter: , ,

Carl Bildt deltog i samtal med Obama

4 september 2013 | Inga kommentarer | Postat i Utrikespolitik

På eftermiddagen tog statsminister Fredrik Reinfeldt emot USA:s president Barack Obama på Rosenbad för ett bilateralt möte. Deltog i mötet gjorde även utrikesminister Carl Bildt. Diskussionerna handlade bland annat om handelsförbindelser inklusive de nu pågående förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA samt om situationen i Syrien. Efter mötet höll statsminister Fredrik Reinfeldt och president Barack Obama en gemensam presskonferens. I samband med presskonferensen gjordes ett gemensamt uttalande.

På kvällen hölls en middag med, förutom Sveriges statsminister och USA:s president, Finlands president och Danmarks, Islands och Norges statsministrar. I anslutning till middagen gjorde de ett gemensamt uttalande.

Följ vår liverapportering om Obamas Sverigebesök via Storify
Uttalande: Gemensamt uttalande av Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige och USA (på engelska)
Gemensamt uttalande av USA:s president Barack Obama och statsminister Fredrik Reinfeldt den 4:e september 2013
Se presskonferensen i efterhand
Bilder: Barack Obama i Stockholm

Etiketter: , , , , , , ,

Gunilla Carlsson i Kenya

4 september 2013 | Inga kommentarer | Postat i Utrikespolitik

Biståndsministern träffade regeringsföreträdare och andra centrala kenyanska aktörer i Nairobi under tisdagen.
Bland annat Kenyas ekonomiska situation och aktuella utmaningar i grannlandet Somalia diskuterades.

Artikel: Gunilla Carlsson i Kenya

Etiketter: ,

Ewa Björling träffade sin franska kollega Nicole Bricq

3 september 2013 | Inga kommentarer | Postat i Utrikespolitik

Måndag den 2 september träffade handelsminister Ewa Björling den franska handelsministern Nicole Bricq i Stockholm. Under mötet diskuterade handelsministrarna bland annat TTIP-förhandlingarna (EU:s frihandelsavtal med USA), samarbete om CSR samt WTO-ministermöte i december.

Utrikesdepartementet, 3 september 2013

Etiketter: , , ,

Ambassadör Jonas Hafström om Sveriges relation till USA

3 september 2013 | Inga kommentarer | Postat i Utrikespolitik

Se Jonas Hafström, Sveriges ambassadör i Washington 2007-2013, berätta hur Sveriges relationer med USA stärkts de senaste åren.

Etiketter:

Rwanda

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Rubavudistriktet inklusive staden Gisenyi.

Ursprungligt beslut om avrådan togs den 20 augusti 2013. Avrådan gäller tills vidare

Utrikesdepartementet, 30 augusti 2013

Etiketter: ,

September är mode- och designmånad

30 augusti 2013 | Inga kommentarer | Postat i Utrikespolitik

September är i främjarkalendern fokusmånad för mode och design. Detta uppmärksammas på många olika sätt både i Sverige och på våra ambassader runt om i världen. Profilmånaden tjuvstartades med att handelsminister Ewa Björling besökte Mercedes-Benz Fashion Week den 27 augusti – en bra inledning på en spännande främjarmånad med fokus på mode.

Artikel: September – mode och design
Bilder från modevisningen på flickr
Blogg: Modeunder och designexport

Etiketter: , , ,

Ewa Björling deltog i Världshandelsdagen

30 augusti 2013 | Inga kommentarer | Postat i Utrikespolitik

Torsdag 29 augusti arrangerades Världshandelsdagen av Stockholms handelskammare, där handelsminister Ewa Björling medverkade. I sitt anförande tog Björling upp varför frihandel är så viktigt inte bara för Sverige, men för hela världsekonomin. De påbörjade förhandlingarna mellan EU och USA om ett frihandelsavtal, där Sverige har en pådrivande roll, är en viktig och högaktuell del av arbetet med den internationella handeln.

- Jag är övertygad om att det bästa sättet att stimulera världsekonomin, och underlätta för effektiva globala värdekedjor, är genom mer frihandel mellan så många länder som möjligt, säger handelsminister Ewa Björling.

Utrikesdepartementet, 30 augusti 2013

Etiketter: , , ,

Raoul Wallenberg-föreläsning om civilkurage, personligt mod och diplomatins gränser

26 augusti 2013 | Inga kommentarer | Postat i Utrikespolitik

För att uppmärksamma Raoul Wallenberg-dagen 27 augusti, anordnar regeringen en föreläsning om civilkurage, personligt mod och diplomatins gränser. Huvudtalare är Staffan de Mistura, ambassadör och tidigare FN-sändebud i Afghanistan och Irak. Utrikesminister Carl Bildt, EU-minister Birgitta Ohlsson och integrationsminister Erik Ullenhag medverkar också.

Pressinbjudan: Raoul Wallenberg-föreläsning om civilkurage, personligt mod och diplomatins gränser

Utrikesdepartementet, 26 augusti 2013

Etiketter: , ,