| Prenumerera på RSS

Biståndsministern besöker Somalia

4 september 2013 | Inga kommentarer | Postat i Okategoriserade

Biståndsminister Gunilla Carlsson besöker i dag Mogadishu för samtal med Somalias president, utrikesminister, finansminister samt representanter för det civila samhället, FN och Afrikanska Unionen. Det är biståndsministerns tredje besök i Somalia på tre år.

4 september 2013
Utrikesdepartementet

Etiketter: , ,

Gunilla Carlsson i Kenya

4 september 2013 | Inga kommentarer | Postat i Utrikespolitik

Biståndsministern träffade regeringsföreträdare och andra centrala kenyanska aktörer i Nairobi under tisdagen.
Bland annat Kenyas ekonomiska situation och aktuella utmaningar i grannlandet Somalia diskuterades.

Artikel: Gunilla Carlsson i Kenya

Etiketter: ,

Påminnelse: Humanitära biståndet – når hjälpen fram?

16 augusti 2013 | Inga kommentarer | Postat i Okategoriserade

Biståndsminister Gunilla Carlsson står värd för ett seminarium på humanitära världsdagen den 19 augusti om utmaningar och risker i dagens humanitära biståndsverksamhet i bland annat Syrien och Somalia.

Tid och plats:
Måndagen den 19 augusti, kl 14.00
Pressrummet, UD, Fredsgatan 6.

Anmälan sker till:
evin.khaffaf@gov.se (för media)
maria.jansson@gov.se (för övriga)

16 augusti 2013
Utrikesdepartementet

Etiketter: , ,

World Humanitarian Day

13 augusti 2013 | Inga kommentarer | Postat i Utrikespolitik

"Seminarium om utmaningar i det humanitära biståndet – når hjälpen fram till behövande?"

Idag, på den Humanitära Världsdagen, var Biståndsminister Gunilla Carlsson värd för ett seminarium om utmaningar och risker i det humanitära biståndet.

Diskussionen kom bland annat att handla om Syrien och Somalia. Idag sker riktade attacker mot sjukvårdspersonal, ett tjugotal har dödats i Syrien, ännu fler skadats. Panellisterna beskrev hur behoven ofta är som störst där det är som farligast att verka. Biståndsministern poängterade att Sverige kommer att ta ett fortsatt stort ansvar för att lindra nöd världen över, trots stora risker.

Gunilla Carlssons inledningstal vid seminariet
Debattartikel: Svenskt bistånd räddar liv
Världsdagen för humanitära insatser
Läs twitterflödet från seminariet under #humsem
Aktuella humanitära insatser

Etiketter: , ,

Kenya – ändrad avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till Kenyas kustområde inom 150km från gränsen till Somalia, inklusive kringliggande öar med undantag för Lamu (samt flygförbindelser via Manda).

Utrikesdepartementet avråder också från icke nödvändiga resor till länen Garissa, Mandera och Wajir counties. I övriga delar av gränsområdet till Somalia avråder UD från icke nödvändiga resor inom 60km från landgränsen.

Etiketter: ,

Ny biståndsstrategi för Somalia

27 juni 2013 | Inga kommentarer | Postat i Utrikespolitik

Utvecklingen i det länge krigsdrabbade Somalia är mer hoppfull än på många år. Nu finns större chanser än på länge för Somalia att gå mot långsiktig fred och en stabil samhällsuppbyggnad.

Det nuvarande biståndet mer än fördubblas och kommer att uppgå till 300 miljoner kronor per år mellan 2013 och 2017.

Ny biståndsstrategi för Somalia

Utrikesdepartementet, 27 juni 2013

Etiketter: ,

Frank Belfrage deltog vid nordiskt-afrikanskt ministermöte i Finland

17 juni 2013 | Inga kommentarer | Postat i Utrikespolitik

Kabinettssekreterare Frank Belfrage har under helgen deltagit i det tolfte nordisk-afrikanska utrikesministermötet i Hämeenlinna i södra Finland.

- Dessa årliga möten ger tillfälle till mer informell dialog mellan Norden och Afrika. Vi har diskuterat ekonomisk tillväxt, frihandel och den nya teknologins möjligheter, vikten av en fungerande rättsstat, och utmaningarna i Mali, DR Kongo, Somalia och Zimbabwe. Det finns ett påtagligt intresse från de afrikanska deltagarna för erfarenheterna av vår nordiska modell, och ett stort intresse från de nordiska länderna att bli en partner till det framväxande nya Afrika, kommenterar Frank Belfrage.

De nordisk/afrikanska utrikesministermötena initierades på svenskt initiativ 2001. Deltagarkretsen inkluderar de nordiska länderna och elva afrikanska länder (Benin, Botswana, Ghana, Lesotho, Mali, Mozambique, Nigeria, Senegal, Sydafrika, Tanzania och Zambia). Värdskapet alternerar mellan Norden och Afrika. Utrikesminister Carl Bildt välkomnade i september 2011 ministrarna till skånska Örenäs och deltog förra året i mötet i Benin i Västafrika. Nästa års möte kommer att hållas i Sydafrika.

Utrikesminister Carl Bildt välkomnade i september 2011 ministrarna till skånska Örenäs
Förra årets möte i Benin i Västafrika

Utrikesdepartementet, 17 juni 2013

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Somalias uppbyggnad

8 maj 2013 | Inga kommentarer | Postat i Utrikespolitik

Den somaliska presidenten Hassan Sheikh Mohamud och den brittiske premiärministern David Cameron var igår värdar för en konferens i London med fokus på Somalia. Ett femtiotal länder, däribland Sverige, var inbjudna för att diskutera uppbyggnaden av Somalia och hur omvärlden bäst kan stödja den.
Den svenska delegationen leddes av statssekreterare Sofia Strand.

Artikel: Världens stöd för Somalia
Debattartikel: Ett nytt Somalia växer fram

Etiketter: , ,

Nya ambassadörer till Turkiet, Estland och Somalia

21 mars 2013 | Inga kommentarer | Postat i Utrikespolitik

Regeringen har i dag utnämnt tre nya ambassadörer till ambassaderna i Turkiet, Estland och Somalia.

Lars Wahlund blir ny ambassadör i Turkiet
Lars Wahlund är för närvarande ambassadör i Makedonien och tillträder sin nya befattning som ambassadör för Turkiet hösten 2013.

Tidigare har Wahlund bland annat tjänstgjort på ambassaderna i Bonn och Maputo. Han har även varit i tjänst vid UD:s dåvarande enhet för Europeisk säkerhetspolitik, ambassaden i Bryssel, UD:s enhet för Östeuropa och Centralasien samt UD:s enhet för Europeiska unionen.

Anders Ljunggren blir ny ambassadör i Estland
Anders Ljunggren är för närvarande ambassadör i Island och tillträder sin nya befattning som ambassadör för Estland hösten 2013.

Ljunggren har tidigare varit nordisk statssekreterare, sakkunnig i Finansdepartementet, sekreterare i Demokratiutredningen och generalsekreterare i Föreningen Norden. Han har även tjänstgjort som minister vid ambassaden i Helsingfors.

Mikael Lindvall blir ny ambassadör i Somalia
Mikael Lindvall är för närvarande särskilt sändebud för Somalia och tillträder sin nya befattning som ambassadör för Somalia, med placering i Nairobi, i mars 2013.

Lindvall har tidigare tjänstgjort på ambassaden i Islamabad, representationen i Genève, UD:s dåvarande enhet för Global säkerhet och UD:s enhet för säkerhetspolitik. Han har även tjänstgjort som Chargé dAffaires i Kigali.

Etiketter: , , ,

Svensk marin insats ska höja säkerheten utanför Somalias kust

Riksdagen sa ja till regeringens förslag att Sverige ska delta i EU:s marina insats Operation Atalanta utanför Somalias kust. Deltagandet ska inledas den 6 april 2013 och gälla en svensk väpnad styrka bestående av högst 260 personer under högst fyra månader. Ställningstagandet gäller under förutsättning att det även i fortsättningen finns ett mandat för styrkan enligt beslut i FN:s säkerhetsråd. Behovet av att sända humanitär hjälp med sjötransporter till Somalia är fortfarande omfattande, menar riksdagen. Det är därför angeläget att Operation Atalanta kan bidra till att höja säkerheten i farvattnen utanför Somalia.

Riksdagens beslut:
Kammaren biföll utskottets förslag.

Utskottets förslag till beslut:
Bifall till propositionen. Avslag på motionen.

Läs mer om riksdagsbeslutet

Etiketter: ,